Jong Management

Antivirus

De impact van het Coronavirus is enorm. Uiteraard staat de goede gezondheid voorop. Zakelijk gezien worden veel van onze leden op dit moment enorm hard geraakt, en voor veel anderen zijn er grote zorgen over continuïteit. Het dagelijkse leven van alle JM'ers is de afgelopen maanden compleet veranderd.

Via deze pagina willen we jullie wijzen op de informatie die continue wordt verstrekt via VNO-NCW en andere instanties die dat goed op orde hebben. Maar vooral willen we jullie inspireren met de JM-veerkracht, want er wordt ontzettend veel ondernomen. Heb je iets wat je met ons wilt delen? Laat het weten!

Contact via info@jongmanagement.nl

Antivirus

Hoe gaan JM'ers om met de huidige situatie? Welke initiatieven zijn er allemaal gestart en geven de positiviteit en veerkracht van de vereniging weer?

Meld je nu aan voor de JM session Security in de digitale toekomst op 18 juni om 20.00 uur

JM session | Security in de digitale toekomst

De wereld wordt in rap tempo digitaal. Alles verandert, en niet in de minste plaats digitale beveiliging.

Hoe ziet digitale beveiliging eruit in de toekomst? Hoe houden we als mensheid controle over alle autonome dingen die onderdeel gaan uitmaken van ons leven? Wat betekent het voor ons werk? En wat betekent het voor een nieuwe cybersecurity onderneming die in 2020 tot leven komt?

Erik Remmelzwaal verkocht zijn security bedrijf DearBytes in 2017 aan KPN toen het 100 man groot was. Na 2 jaar ronddwalen in de corporate wereld en 1 jaar sabbatical, startte hij dit jaar op 40-jarige leeftijd zijn tweede security onderneming: Zolder. Vanaf Zolder praat hij ons bij vanuit zijn visie als security expert en ondernemer.

Judith Vieberink is als advocate gespecialiseerd in Privacy en IT Governance. Zij weet de digitale ontwikkelingen te plaatsen in de juridische context. Kortom een leuk debat over security in de digitale toekomst. En helemaal in moderne stijl en coronaproof als LIVE stream te volgen! in de livechat is het mogelijk tijdens het debat al je vragen te stellen.

De livestream start op donderdag 18 juni a.s. om 20.00 uur en is te volgen via Youtube. Meld je hier aan!

Gezocht: 1,5 meter-oplossingen voor het mkb. Doe mee met de challenge!

Ondernemers uitdagen om mee te denken over de nieuwe 1,5 meter economie. Het creëren van creatieve, concrete oplossingen waarmee collega’s hun voordeel kunnen doen. Daar draait het om in de 1,5 meter innovatie challenge, die vandaag van start gaat. Het beste idee wordt beloond met een bedrag van 7.500 euro.

Slimme oplossingen
De afgelopen periode zijn diverse sectoren elkaar te hulp geschoten. Tal van slimme oplossingen zijn bedacht om ook binnen de 1,5 meter economie bedrijven draaiende te houden en klanten op een veilige manier te bedienen. En de praktijk wijst uit dat ondernemers, naast de goede handreikingen en protocollen van branches, creatief zijn.

Challenge
Om de beste ideeën boven tafel te krijgen en die te delen met andere ondernemers, organiseren Van Spaendonck, VNO-NCW en MKB-Nederland en partners Nationale-Nederlanden en MKB Servicedesk de 1,5 meter innovatie challenge. Het gaat dan om slimme, concrete ideeën en oplossingen die snel ten uitvoer kunnen worden gebracht en betrekking hebben op afstand houden, hygiëne, inzet van personeel, beschermingsmaatregelen of gedragsbeïnvloeding van klanten en of medewerkers.

Insturen vóór 3 juli 2020
Ondernemers kunnen hun oplossingen tot 3 juli 2020 eenvoudig insturen via de website van deze competitie. Vervolgens zal de jury medio juli een top 3 kiezen uit de inzendingen. De beste oplossingen worden onder de aandacht gebracht via sociale media en ondernemersplatformen. Voor de winnaar ligt er ook een prijs van 7.500 euro klaar.

Samenwerking stimuleren
Initiatiefnemers Van Spaendonck, VNO-NCW en MKB-Nederland willen met dit initiatief actieve samenwerking in deze moeilijke tijd stimuleren. Samen met partners Nationale-Nederlanden en MKB Servicedesk staan zij direct in contact met bijna alle brancheverenigingen en kunnen zij de beste ideeën en oplossingen via eigen kanalen met een groot deel van de ondernemers in Nederland delen.

Bubble, your 6ft sense. Geef je loyale klanten en gewaardeerde medewerkers een veilig en vriendelijk gevoel

Geef je loyale klanten en gewaardeerde medewerkers een veilig en vriendelijk gevoel. Geef ze een ‘Bubble 6ft sense’.

Bubble is een klein draagbaar apparaat dat je feedback geeft zodra er een andere Bubble wordt gedetecteerd binnen 1,5 meter of 6 ft. Het is nauwkeurig, betaalbaar, makkelijk in gebruik en bovenal betrouwbaar.

Nauwkeurig en betaalbaar
De nauwkeurigheid van de meeste draadloze technologieën, zoals bluetooth, wordt beïnvloed door absorptie door het menselijk lichaam. In het geval van sociale afstand is nauwkeurigheid van belang . Dus verdubbelden we het vinden van een betere oplossing, en ... dat deden we! Bubble bleek net zo nauwkeurig als Ultra Wideband, maar net zo betaalbaar als Bluetooth.

Makkelijk te gebruiken
De Bubble werkt direct uit de doos. Je hoeft geen riskante en lastige software te installeren of iets te configureren. Je kunt gewoon een Bubble nemen en deze aan een koord, veiligheidsvest of armband dragen. De hele gebruikerservaring is ontworpen om eenvoudig, krachtig en onopvallend te zijn.

Het draait allemaal om vertrouwen en vrijheid
Als organisatie wil je je mensen of klanten vertrouwen geven, maar ze niet controleren. De Bubble verzamelt geen gegevens en de gebruiker kan niet worden getraceerd.

The Bubble. the best solution!
Klik hier voor meer informatie en om te bestellen.

Luister hier naar het radiofragment op NPO Radio 1 (d.d. 26 mei 2020).

Kring Rotterdam organiseert Masterclass Briljant mislukken! Ook jij kunt meedoen. Meld je snel aan!

Mensen delen graag succesverhalen, maar zoals Bill Gates zei “It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.” Jong Management is één van die zeldzame plekken waar ondernemers regelmatig f*ck-ups durven te delen. Maar leren we er wel genoeg van?

Juist in deze tijden is het belangrijk om snel te leren. Wat werkt wel? Wat werk niet (meer)? Hoe zorg je ervoor dat collega’s durven nieuwe dingen te proberen? Hoe zorg je ervoor dat je mislukkingen veilig kunt beoordelen?

Bekend van BNR: Samen met de enige echte CFO van Nederland (Chief Failure Officer)
Op 4 juni gaan we aan de slag met Prof. Paul Iske hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de Universiteit Maastricht en Oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. We kennen Paul van zijn spitsvondige en interessante serie op BNR. In een interactieve remote masterclass geeft Paul Iske niet alleen weer hoe jij en jouw team nog briljanter kunnen mislukken dan jullie al deden, maar vooral hoe dit je gaat helpen om innovatie in jouw bedrijf te versnellen.

Interactief: Samen aan de slag in break-outs
Dit is geen suffe online lezing, maar een interactieve Zoom-sessie waarin je in kleine subgroepjes aan de slag gaat met (jouw) failures en die van collega-ondernemers. Ontdek hoe je meer kunt leren van mislukkingen en hoe jij ze juist briljant maakt. Ontdek hoe je ervoor zorgt dat jij niet de enige meer bent die briljante vernieuwingen probeert door te voeren in jouw bedrijf.

Aan het einde van de sessie heb je niet alleen een aantal nieuwe inzichten. Je hebt ze ook nog eens concreet gemaakt naar jouw eigen praktijk.

Meld je hier aan! Ook leden buiten kring Rotterdam zijn van harte welkom.


Belangrijke informatie: Mag JM wel of geen (kring-)bijeenkomsten organiseren vanaf 1 juni 2020?

Is het mogelijk om JM kringbijeenkomsten te houden vanaf 1 juni? Wat is het maximum aantal personen van een bijeenkomst? En zijn er verschillen tussen de regio’s? Vanuit onze kringen krijgen we de vraag óf, waar en wanneer het weer mogelijk is om bijeenkomsten te organiseren.

Noodverordeningen Veiligheidsregio’s
Uiteraard willen we ons als JM houden aan de overheidsmaatregelen die zijn afgekondigd over hygiëne, social distancing en de noodverordeningen die Veiligheidsregio’s vaststellen. Om de verspreiding van het coronavirus (officieel COVID-19) tegen te gaan hebben de Veiligheidsregio’s in Nederland noodverordeningen vastgesteld. Deze noodverordeningen maken het mogelijk om de maatregelen die daarvoor nodig zijn ook te handhaven.

Georganiseerde samenkomsten tot 1 september verboden
In de regio-noodverordeningen (art 2.1.b) staat vermeld dat georganiseerde samenkomsten verboden zijn tot in elk geval 1 september 2020. Er zijn een aantal uitzonderingen o.a. indien het een bijeenkomst betreft die noodzakelijk is voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (of indien het bijvoorbeeld uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen betreft, tot maximaal 30 personen). Het verbod geldt voor alle regio’s.

We houden jullie op de hoogte
Mogelijk wordt er nog vóór 1 juni een versoepeling aangekondigd via een persconferentie. We houden jullie hiervan op de hoogte.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over samenkomsten en evenementen op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk op de website van de Rijksoverheid wat de 4 stappen van versoepeling inhouden die gelden vanaf 11 mei 2020.

De verschillende maatregelen worden met regionale of gemeentelijke noodverordeningen opgelegd en gehandhaafd. Raadpleeg deze voor jouw regio of gemeente.

Kring Achterhoek organiseert een online bedrijfsbezoek bij Span Finishing BV

Directeur Henri Span van Span Finishing BV gunt JM een kijkje achter de schermen in zijn familiebedrijf. Met veel passie vertelt hij presentator Rik Wamelink over het bedrijfsproces, groeien, innovatie en waar hij het meest trots op is. Kijk hier terug voor het online bedrijfsbezoek.


Over SPAN
Sinds 1873 zit het werken met verf in het DNA van SPAN. Hiervoor hebben ze momenteel een mooi 2 span: SPAN Meesterschilders en SPAN Finishing, de industriële spuiterij.

Het bedrijf bestaat bijna 150 jaar en heeft inmiddels 65 medewerkers in dienst. Kortgezegd halen ze continuïteit uit de dienstverlening door verf aan te brengen. Dit is van natlak tot poedercoating en zelfs verf op de rol (verffolie).

SPAN is een industriële spuiterij, ontstaan vanuit het schildersbedrijf. Hierbij was de gedachte dat er meer pre-fabricage kan plaatsvinden voor o.a. renovatie en nieuwbouwprocessen. De verfsystemen worden aangebracht in branches als woning en utiliteitsbouw, machinebouw, winkelinrichtingen, consumenten artikelen, meubelbranche, maritieme sector als ook standbouw.

In het boek over familiebedrijven in de Liemers, uitgave medio december 2018 staat een mooi artikel over de 5 generaties Span.

Coaching via Ondernemersklankbord dit jaar gratis

MKB-ondernemers die professionele coaching willen van het Ondernemersklankbord kunnen daarvoor dit jaar gratis terecht bij de non-profit organisatie. Minister Mona Keijzer heeft 240.000 euro uitgetrokken om de eigen bijdrage op zich te nemen. Daarmee moet ook de laatste drempel weggenomen worden voor ondernemers om hulp te vragen. Stichting Ondernemersklankbord (OKB) werkt met zo’n 300 vrijwilligers, veelal oud-ondernemers, om mkb-ondernemers met coaching bij te staan. In deze coronatijd vormt het OKB in het verlengde van de Kamer van Koophandel (KVK) als het ware de tweedelijnszorg voor ondernemers: de KVK is het eerste loket voor informatie en advies; het OKB voor (verdere) coaching en advies.

Hoe staat het met de mentale gezondheid van jouw medewerkers? Mentale maatjes van Upane staan voor je klaar!

Mentale gezondheid van jezelf, en je medewerkers, is altijd belangrijk, maar zeker nu. In deze tijd van thuiswerken, social distancing, zorgtaken en onrust over de toekomst komt de mentale gezondheid al snel onder druk te staan. Je komt niet tot rust, hebt spanningen en het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. De menselijke maat in deze virtuele tijd is soms ook lastig te voelen.

Upane helpt medewerkers en organisaties door het brengen van de menselijke maat (humanizing strategy) omdat we geloven dat mensen het verschil maken. We begeleiden organisaties en individuen bij het realiseren van hun (persoonlijke) bestemming; hoe verhoudt je je tot deze tijd? Juist nu willen wij blijven helpen met het brengen van deze menselijke maat en geloven we dat mentale gezondheid op de eerste plek moet staan. Eigenlijk niets nieuws, want persoonlijke & organisatieontwikkeling is wat we altijd doen. Alleen de vorm is net wat anders. Virtueel, maar nog steeds dichtbij.

Je kunt vandaag al ervaren hoe je je veerkracht kan vergroten. Door te delen, je werk in kaart te brengen of gelijk aan de slag te gaan met een van onze professionele coaches. Klik hier om naar ons Mentale Maatjes programma te gaan. Wil je een voorstel op maat voor jouw organisatie? Ook dat kan, neem dan hier contact met ons op of via Maike Veldhoen op telefoonnummer +31 (0)6 - 40 53 05 40.

Wordt Chef voor een dag! Tover binnen 30 minuten een topmenu op tafel!

Wat een heerlijk initiatief! Chef voor een dag is hét online platform dat samen met restaurants topmenu's voor thuis ontwikkelt.

Het keukenteam van jouw favoriete restaurant heeft voor jou alle voorbereidingen al gedaan. Jij hoeft thuis alleen te zorgen voor de finishing touch. Met behulp van duidelijke instructie- video's maak je net zulke plaatjes van gerechten als in het restaurant zelf.

Samen met ‘Restaurant De Houtloods’ uit Tilburg startten ze een pilot gestart om restaurants te ondersteunen bij het bezorgen en/of afhalen van menu’s. In de toekomst zullen ook andere restaurants hun box aan kunnen bieden. Heb je een restaurant en heb je interesse in het concept? Neem dan snel contact op met Chef voor een dag.

Werkgeversorganisaties lanceren website rond gezond thuiswerken

Nu Nederlanders massaal thuiswerken - en dat naar verwachting na de coronacrisis veel blijven doen - presenteren VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk het platform Thuiswerken is topsport. Op deze site vind je allerlei nuttige tips over thuiswerken. Van praktische handreikingen hoe om te kunnen gaan met stress, tot adviezen voor voldoende beweging en gezonde voeding.

Recepten en sportclinics
Op de site zijn ontspanningsoefeningen te vinden, maar ook recepten en handreikingen voor een goede werk-privébalans. Daarnaast zijn er regelmatig online activiteiten, zoals work-outs van Olympisch schaatser Jochem Uytdehaage, yoga-videosessies en mini-rolstoelclinics door paralympiër Paul Toes. Daarnaast vertellen ondernemers en experts hoe zij met thuiswerken omgaan. Zo willen werkgeversorganisaties zoveel mogelijk thuiswerkers helpen om vitaal te blijven.

JM’ers Femke en Anne Kleijweg geven digitale horecalessen aan de deelnemers van hun sociale cateringbedrijf

Al 10 jaar staan de zussen Femke en Anne Kleijweg aan het roer van het sociale cateringbedrijf Firma van Buiten in Delft. “We willen met een waardevol leer-werktraject onze deelnemers verbinden en ervaring op laten doen in de horeca. En tegelijkertijd een bedrijf zijn dat staat voor kwaliteit én een lokale instelling.” Op dit moment staan alle activiteiten helaas on hold. “Onze deelnemers zijn een kwetsbare doelgroep. Om ze zo goed mogelijk te beschermen, blijven ze nu thuis. En zonder hen voelt cateren voor ons zinloos.”

Daarom richt Firma van Buiten zich nu volledig op het contact houden, helpen en blijven inspireren van de deelnemers. “We videobellen, sturen kookinstructievideo’s vanuit onze eigen keuken, geven digitale horecalessen en versturen kruidenpakketten en kaartjes. Het is supergaaf om te zien dat onze deelnemers ook thuis doorgaan met het ontwikkelen van hun keukenvaardigheden.”

De zussen hopen nu al met bedrijven afspraken te maken voor toffe catering later dit jaar. “Het geeft perspectief als je weet dat als we weer aan de slag mogen, iets in de agenda staat. Laten we elkaar helpen in deze situatie en de handen in één slaan.” Wil jij helpen? Boek dan een cateringopdracht voor in de toekomst via deze link!

(tekst: Exact)

Podcast tip! Ondernemen in coronatijden – hoe vergaat dat succesvolle ondernemers?

In de Rosa van Veen podcast gaan JM’er Rosa en Stefan in gesprek met succesvolle ondernemers. Hoe vergaat het hen om te ondernemen in tijden van crisis? Zij praten met Robert Knoops, ondernemer en fiscaal juridisch adviseur, én met Nan Su, Rotterdamse zakenvrouw van 2019. Hoe vergaat het de succesvolle ondernemers nu eigenlijk? Wat maken zij mee? Waar lopen zij tegenaan? Wat willen zij anderen meegeven? Beide ondernemers zijn realistisch en zien ook kansen in deze tijd van crisis. Luister hier terug!

Bijzondere sprekers tijdens online kring events

JM’ers kunnen niet stilzitten! Diverse kringen zijn al enthousiast aan de slag gegaan met online events. We horen uit alle hoeken van het land over succesvolle events, popquizes en virtuele borrels. De ene keer om ondernemersverhalen en ervaringen uit te wisselen, een andere keer om lekker informeel bij te kletsen. Soms worden er ook externe sprekers uitgenodigd. Zo heeft Kring Zwolle heeft Jan Rotmans, hoogleraar in transities & duurzaamheid, gevraagd te spreken tijdens een digitale sessie. Kring Amsterdam heeft Stan Kaatee, de directeur Economische Zaken van de gemeente Amsterdam uitgenodigd. Ook hebben ze een arts die op de IC werkt uitgenodigd om zijn ervaringen te delen en aan te geven wat wij als ondernemers voor hen kunnen betekenen. Dat was erg waardevol!

Heb je ook een bijzonder initiatief dat je wilt delen? Laat het ons weten! Mail ons via: info@jongmanagement.nl

Help mee door gebruikte laptops en tablets te verzamelen

Zoekt jouw bedrijf een mooie manier om te helpen in tijden van Corona? Help met het verzamelen van gebruikte laptops en tablets! Met jouw hulp kunnen we zorgen dat iedereen digitaal mee kan doen. In deze tijden zijn we meer dan ooit aangewezen op digitale technologie om te leren, werken en contact te hebben met anderen. Maar, duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen om digitaal mee te kunnen doen. Daarom slaan de overheid, maatschappelijke organisaties en de ICT-sector de handen ineen om gebruikte laptops in te zamelen en te verdelen over de mensen die ze het hardst nodig hebben. Samen zorgen we dat iedereen mee kan doen! Kijk voor meer informatie op allemaal-digitaal.nl

Kring Zwolle steekt leden een hart onder de riem met bijzonder bezoek

Vanuit kring Zwolle heeft het bestuur vlak voor Pasen in drie shifts en in mooie pakken alle leden in regio Zwolle bezocht met een verrassingstasje. We hadden het tasje volledig gevuld met producten van onze leden. Van Jong Management voor Jong Management dus. Om onze leden in deze moeilijke tijden een hart onder de riem te kunnen steken én verbinding te kunnen houden. Alles uiteraard op 1,5 meter afstand. Ons bezoek hebben we gedeeld via social media o.a. Linkedin. Gezien de vele enthousiaste reacties kunnen we wel van een zeer geslaagd werkbezoek spreken!

Naast alle mooie producten zat in het verrassingstasje het manifest van Kring Zwolle. In onze laatste fysieke bijeenkomst hebben we met onze leden het gesprek gevoerd over de identiteit van onze kring en wat we belangrijk vinden. Het manifest is een samenvatting van wie wij zijn, wat de inhoud van onze events is en hoe we willen groeien. Een mooie leidraad voor de toekomst van Kring Zwolle!

Online Popquiz van Out of the Office uit kring Utrecht/Stedendriehoek

Voorzitter Kring Utrecht Merijn Klarenbeek meldt dat zij binnen hun groep leden ook digitale bijeenkomsten organiseren. Met gemiddeld 10 leden kunnen ze met elkaar bijpraten. Afgelopen woensdag hebben ze als activiteit een online Popquiz geregeld. JM lid Dave Schiphorst, die met zijn bedrijf Out of the Office momenteel veel evenementen geannuleerd ziet, biedt deze online popquizes als concept aan.

Nu velen van ons thuis werken zijn de momenten waarop we allemaal samenkomen schaars. Het is dan leuk als er iets georganiseerd wordt waar je met z’n allen aan kunt deelnemen. Dat is van grote waarde, goed voor de teamspirit en gewoon hartstikke tof! De live muziek en de interactie met de presentator maakt de online popquiz levendig en speciaal. Gekke verzoeknummers, collega’s die van alles roepen en spontaan dansjes maken in de woonkamer. Dankzij dat soort momenten heb je weer even het gevoel dat je met z’n allen bij elkaar zit. Kijk voor meer informatie op: getooto.nl/teamactiviteiten/popquiz/

De BOM (kring West-Brabant) introduceert handige tools: de Corona Impact Scan en Corona Rebuild Program

De BOM is de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en heeft vanuit de Provincie de opdracht om economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. Hun focus ligt nu uiteraard op het behoud van de economie en werkgelegenheid. Stephan Botz, voorzitter kring West-Brabant, vertelt: “Mijn rol binnen de BOM is het ontwikkelen van producten voor grote groepen ondernemers zodat zij geholpen worden bij de uitdagingen die opportuun zijn. In deze tijd is dat met name zicht krijgen in de tijd die men heeft voordat het bedrijf failliet gaat (runway). Deze runway wordt in tijden waar omzet ontbreekt of terugvalt sterk negatief beinvloed door de maandelijkse kosten die een onderneming heeft (burn rate).”

De overheid heeft nu steunmaatregelen getroffen van financiële aard. Maar er zijn twee nadelen aan deze maatregelen:

  1. Veel ondernemers kunnen geen aanspraak maken op deze middelen.
  2. Het verhult de negatieve cashflow op korte termijn terwijl deze maatregelen op langere termijn alsnog (deels) terugbetaald moeten worden. Kortom, verschuiving van het (financiële) probleem.

De BOM heeft twee producten ontwikkeld, waarvan het ons goed leek deze kenbaar te maken bij jullie:

  • Corona Impact Scan -> geeft inzicht in de burn rate en runway van het bedrijf;
  • Corona Rebuild Program -> geeft inzicht in de direct beschikbare financiële middelen en herbouwt het businessmodel van de onderneming naar een bestendig businessmodel post-corona.

Doe de Corona Impact Scan! Op dit moment is de scan voor iedereen te gebruiken. Het Corona Rebuild Program is nu open voor Brabantse ondernemers. Onderzocht wordt of het op korte termijn opengesteld kan worden voor alle ondernemers. Belangrijk voor dit laatste is zicht op behoefte bij ondernemers. Neem voor meer informatie contact op met: Stephan Botz, Product development via s.botz@bom.nl.

C4Real (kring Twente/Salland) biedt leerzame videoreeks “Industry Leaders: Leading in times of change”

Laat je inspireren! Als ondernemer en eigenaar van C4Real en Serious VR in Enschede, heeft Ton Kuper met dezelfde lastige situatie te maken als alle ondernemers en managers. In alle adviezen en tips miste hij de persoonlijke adviezen van de koplopers, leiders, dwarsdenkers en inspirators, ongeacht ieders positie in de waardeketens. Niet zozeer de klassieke ‘captains of industry’, maar juist de mensen die in tijden van crisis anders kijken dan anderen, waardoor de ondernemers en managers in Nederland zich gesterkt en geïnspireerd voelen. Onze Nederlandse, ondernemende ‘doe-mentaliteit’ laten prikkelen en daar energie en ideeën uit halen, dat is het doel. Er samen sterker uit komen. Samen sterker.

Door middel van video-interviews gaat Ton Kuper in gesprek met industry leaders waarin ze hun verhaal doen om ondernemers en managers te inspireren met concrete tips en tot actie aan te zetten. Geen commercieel manifesto, maar een oprecht en menselijk verhaal vanuit het hart.

De komende tijd wordt de videoreeks ‘Industry Leaders: Leading in times of change’ aangevuld met inspirerende interviews. Het eerste interview met Futurist, Christian Kromme vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=MuczubloWNQ&t=219s

Studio 544 (kring Achterhoek) biedt gepersonaliseerde Business Fitness video’s

Studio 544, dat doorgaans veel reportages maakt over beurzen en evenementen, en nu veel afmeldingen binnen kreeg, blijft niet bij de pakken neerzitten. Integendeel! Ze zijn gestart met Business Fitness. Met een professionele crossfit trainer hebben ze een eerste reeks van 10 films opgenomen. In die films wordt in ongeveer 8 minuten een complete workout gegeven. De gedachte is dat werkgevers deze films opsturen naar hun thuiswerkend personeel. Zo heeft men de kans om fit te blijven en kan de werkgever, ondanks de thuiswerk situatie, toch voldoen aan zijn zorgplicht voor het personeel.

De video’s kunnen voor ieder bedrijf worden voorzien van logo’s, kleuren en zelfs vermelding in de voice-over. Een bedrijf heeft zo dus een compleet workout programma speciaal gemaakt voor zijn eigen bedrijf. De video’s worden in blokken van 10 stuks aangeboden. Het mooie is, je kunt morgen al beginnen! De prijs is 100 euro voor 10 gepersonaliseerde video’s, plus 5 euro per medewerker. Na een serie van 10 video’s staat het je vrij of je een nieuwe serie wilt.

Rik Wamelink vertelt: “De eerste dag hadden we direct de eerste 3 bedrijven met in totaal 280 medewerkers. En nu groeien we snel door om zoveel mogelijk medewerkers fit te houden middels onze video’s.”

Bekijk hier een voorbeeld dat Studio 544 maakte voor de Terberg Business Lease Groep:https://www.youtube.com/watch?v=dIA0xLT31DQ&feature=youtu.be

Resultaten van de enquête (31 inzendingen)

Om de eerste Corona-effecten op onze leden op te vangen, vroegen we jullie dat te laten weten via een online enquête.
Check de resultaten hier (XLSX bestand).

Tips voor evenementen op afstand

Er zijn genoeg manieren om toch met je kringen in contact te staan. Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Kring Zeeuws-Vlaanderen: Videomeeting met 25 leden + 3 introducees. Agenda: Korte presentatie vanuit GGD Zeeland en tips& tricks van en voor leden (juridisch, marketing, financieel, HR) in deze roerige tijden.
  • Kring Midden brabant heeft ook een online bijeenkomst gehad. Zij hebben voor ieder lid een borrelpakketje gemaakt en met de koerier naar de leden gebracht.
  • Kring Zwolle gingen met elkaar het dialoog aan over angsten, kansen en hoe ze elkaar daarbij kunnen helpen.
  • Kring Noord-Holland Noord organiseerde een 'talking-stick' sessie, om van leden via een videomeeting te horen hoe het met ze is en wat er leeft. Daarnaast brachten voorzitter+bestuurslid ieder lid een bezoek + attentie, afgenomen bij een lokaal lid.

Heb jij ook iets bijzonders gedaan met je kring? Laat het weten via info@jongmanagement.nl.

Live online weerbaarheidsprogramma voor krachtig leiderschap

Door de maatregelen omtrent het coronavirus verkeren veel ondernemers en ceo’s in zwaar weer. Simon de Clerck (kring Zeeuws-Vlaanderen) komt daarom met het Black Swan Project.

Wat doe je als je aan het eind van de werkdag hoort dat je bedrijf voor minimaal drie weken op slot moet? Het overkwam de horecaondernemers van Nederland. Ook andere bedrijven hebben de afgelopen weken hun deuren moeten sluiten of kampen met weinig beschikbaar personeel, vraaguitval, het staken van de toelevering van grondstoffen, enzovoorts. Voor iedereen is de toekomst onzekerder dan ooit. En niet in de laatste plaats voor ondernemers en ceo’s. Het steunpakket van de overheid geeft op korte termijn wat lucht, maar het komt nu aan op visie en leiderschap om krachtig uit de crisis te komen.

Ondernemers ervaren momenteel stress. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat alle energie en tijd opgaat aan het ad hoc oplossen van problemen, in plaats van te focussen op de toekomst waarin zij het verschil kunnen maken in hoe Nederland door deze crisis komt. Kunnen zij hun ondernemerschap, creativiteit, mensen en middelen inzetten om de economie, werkgelegenheid en gezondheid van anderen op peil te houden? Kunnen zij samenwerken om krachtige oplossingen te implementeren? Black Swan Project is in het leven geroepen om ondernemers aan te spreken op hun weerbaarheid en veerkracht in deze turbulente tijden. Juist nu is effectief en krachtig leiderschap van ongekend belang.

Concrete hulp voor ondernemers en ceo’s:

- Effectief zijn (en blijven) in deze turbulente tijden.

- Focussen op controleerbare factoren en probleemoplossend te werk gaan.

- Krachtig omgaan met zowel interne als externe stress.

- Medewerkers helpen hetzelfde te doen.

Black Swan Project is een initiatief van Straight-Line Leadership dat oorspronkelijk in

2008 in het leven is geroepen. Tijdens de financiële crisis van 2008 stonden de telefoons op de office van Straight-Line Leadership in San Fransisco roodgloeiend en werden de mailboxen overspoeld door hulpvragen van ondernemers en ceo’s. De situatie die door het coronavirus is ontstaan, verschilt op vele manieren van wat er tijdens de kredietcrisis gebeurde, maar heeft een even grote – zo niet grotere – impact op het bedrijfsleven. En meer dan in 2008 komt het op creatief leiderschap aan om oplossingen te verzinnen die een doorbraak kunnen betekenen in deze grote gezondheidscrisis.

Zo zijn er ondernemers aangesloten bij Black Swan Project met een bedrijf in de voedselindustrie, die honderden plotseling werkloze horecamedewerkers van werk hebben voorzien. Er zijn bedrijven die hun logistieke werkzaamheden hebben heringericht om te voorzien in schaarse producten als mondkapjes en desinfecterende middelen. En dan zijn er de grote hotelondernemers die hun kamers en bedden ter beschikking stellen voor de patiënten waar het ziekenhuis te klein voor is geworden.

Hoe?

Black Swan Project biedt (kosteloos) livestreams aan voor ondernemers en ceo’s. Tijdens de uitzending worden praktische inzichten en tools aangereikt, die ondernemers helpen bij het versterken van hun leiderschap en hun bedrijf. Drie keer per week is er een live-uitzending te bekijken: iedere maandag, woensdag en vrijdag om 20.00 uur. Na iedere uitzending is een opname van de audio op Spotify te beluisteren.

Over Straight-Line Leadership
Straight-Line Leadership is in 1986 ontstaan in San Francisco. In 2011 kwam het bedrijf naar Nederland onder de naam Straight-Line Leadership International, om zich te richten op het zakelijk leven van Nederland en België. De organisatie werkt met een exclusief segment ondernemers en ceo’s. Naar aanleiding van de verregaande gevolgen van de coronacrisis heeft Straight-Line Leadership Int. besloten om alle ondernemers en ceo’s van Nederland en België kosteloos te ondersteunen via Black Swan Project. Het doel is om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk ondernemers en hun bedrijven effectief om kunnen gaan met de nieuwe uitdagingen en samen sterker uit de crisis komen.

www.BlackSwanProject.nl

Hoe JM Flevoland elkaar helpt

Om jullie te laten weten hoe kring Flevoland omgaat met de gevolgen van Corona hierbij een ‘leuk’ project.

Karolien (secretaris van het kringbestuur) vertelt:
'Ik deelde in onze groepsapp een foto waarin je ziet hoe wij onze bloemen weg moeten gooien (we draaien nog maar 10% van de omzet van normaal in deze tijd). Dit betekent dat we al in de kas bloemen op de grond gooien en wat er nog klaar stond in de koelcel vernietigd moest worden. Hierop reageerden een paar leden dat ze wel graag bossen bloemen wilden kopen voor hun personeel. Heel lief en leuk maar… ik zit zelf in zwangerschapsverlof en om voor die ‘paar’ bosjes bloemen 30 km te gaan rijden is ook zo wat. Onze normale productie is 60.000 bossen per week, even voor het beeld..

Daar kwam collega ondernemer Milan Bezema van Ingroen met de oplossing: zij heeft een verkoopactie opgezet voor tulpen en alstroemeria’s: 5 bossen voor 6 euro. Als een razende liepen de bestellingen. Binnen JM ruim 200 bossen alstroemeria, in totaal zo’n 1400 bossen verkocht en tulpen nog veel meer. Milan en haar collega’s zijn sinds gisteren on the road om alle bloemen voor de deuren neer te leggen. Er worden tikkies verstuurd voor de betalingen. Collega ondernemer Luimes AV heeft zijn bus ‘stil’ bij de zaak staan dus deze wordt ingezet om de bloemen te bezorgen.

Ondertussen is mede JM-er Dieke Talsma vanuit Drachten bij ons op de kwekerij 40 bossen komen halen om uit te delen aan ondernemers die het moeilijk hebben: 1 voor hun zelf en 1 om weer door te geven. Het is wellicht een druppel op een gloeiende plaat maar ontzettend leuk om zo met elkaar een actie op te zetten en te weten dat we elkaar allemaal gunnen om door te gaan met ondernemen!

Nan Su (kring Rotterdam) ondervond al ver voor de uitbraak in Nederland de effecten van Corona

Zes weken geleden heb ik hetzelfde meegemaakt met Chinese bedrijven. Ik hoop met dit bericht inspiratie op te wekken en mensen gerust te stellen voor de komende weken.

We gaan een uitdagende tijd tegemoet. De verspreiding van het coronavirus raakt ons allemaal. Niet alleen onze gezondheid, maar ook onze economie. Mensen moeten thuiswerken of zelfs tijdelijk hun zaak sluiten en dus zullen bedrijven het lastig krijgen om hun cash flow te onderhouden. De normale gang van zaken wordt bemoeilijkt door de interruptie van het virus. Echter, in moeilijke tijden kan de entrepreneurial spirit juist geprikkeld worden. Het doorbreken van de standaard werkwijze laat mensen nadenken en geeft mogelijkheden tot alternatieve methodes. Het is nu de tijd om innovatief te zijn, positief te denken, vooruit te kijken en samen te werken.

In China heeft het virus al eerder toegeslagen. De Chinese samenleving heeft een tijd alles op alles gezet om te zorgen dat de impact zo min mogelijk zou blijven. Hoewel het economisch en logistiek de wereld flink op zijn kop zette, is het land alweer aan de betere hand en wordt het werk langzaamaan hervat.

Ten tijde van de uitbraak in China heeft Dutch Sino Business Promotions (DSBP) in nauw contact gestaan met Chinese bedrijven en is altijd op de hoogte geweest van de laatste ontwikkelingen. Er hebben zeer interessante en innovatieve oplossingen plaatsgevonden in het Chinese bedrijfsleven om ten tijde van het virus tóch een bedrijf gezond te houden. Omdat het epicentrum zich nu naar Europa heeft verplaatst is het gunstig om van deze voorbeelden te leren.

Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken om arbeid effectief in te zetten door onderling samen te werken. In China hebben onder andere verschillende bedrijven in de catering sector hun personeel gedeeld. Het Chinese bedrijf Xibei?? realiseerde zich dat het slechts een paar maanden zou volhouden onder de omstandigheden en besloot om mee te doen aan een samenwerking met Hema Fresh. Dit (gedeeltelijk online) supermarkt netwerk zorgde ervoor dat het personeel van meer dan 30 cateraars tóch konden werken.

Ook kunnen we onze doelgroep en volgers om hulp vragen en met hen samenwerken. De boekenwinkel One-way-street-library(????) in Beijing ging afgelopen winter bijna failliet. Doordat een slimme partner op de Chinese social media WeChat beschreef hoe ernstig de situatie was en een oproep deed aan volgers, heeft de boekenwinkel het overleeft met behulp van crowdfunding en coupons.

Tenslotte kunnen we ook samenwerken met de technologie en de oplossing zoeken in ontwikkeling. In China wordt het concept Online Merge Offline (OMO) meer toegepast. Afgelopen tijd hebben bijvoorbeeld scholen in China online lesgegeven en zijn er in de hotelbranche robots ingezet. Dit voorkomt een people-to-people situatie terwijl de werkzaamheden wel door kunnen gaan. Echter, er dient ook opgepast te worden met het alsmaar digitaliseren van processen. Sommige offline zaken, zoals onderwijs, hebben nou eenmaal ook een interactieve en sociale functie.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om samen sterker uit tijden te komen. Laten we met zijn allen de normale gang van zaken pauzeren en er alles aan doen om de verspreiding zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen. Laten we tegelijkertijd óók nadenken over mogelijkheden die deze tijden ons kunnen bieden en probeer de samenwerking met elkaar aan te gaan. Innovatie biedt oplossingen waar voorheen niet over werd nagedacht. De expertise van DSBP kan met research en communicatie een goede rol spelen bij dit proces. Het virus is eerder in China geweest. Hopelijk kunnen we in Nederland er wat van leren. Laten we met zijn allen samenwerken naar elkaar luisteren en elkaar vertrouwen.

Kring Westland steunt de bloemensector

Zoals bekend wordt de #sierteeltsector hard geraakt door de maatregelen rond het Corona virus.

De sector zit nu net in het hoogseizoen, er is zeer hard gewerkt om de mooiste #bloemen en #planten te produceren. Echter, de export is stilgevallen waardoor de meeste producten niet worden verkocht en dus weggegooid. Dit heeft grote financiële consequenties en impact op de branche.

Om de kwekers een hart onder de riem te steken, is door enkele ondernemers het mooie initiatief #flowerboostchallenge opgestart, ook bekend als #BuyFlowersNotToiletPaper. Hiermee zetten de ondernemers hun eigen personeel, klanten en leveranciers in het zonnetje en laten zij zien dat deze mooie sector moet blijven bestaan.

Jong Management Kring Westland ondersteunt dit initiatief uiteraard graag! Ook onze leden verdienen een pluim en het mooie is, we doen dit met eigen leden die ook geraakt worden in de sector. Met veel dank aan René van Dop (Vilosa), Lambert Zwinkels (Kwekerij De Barreveld), Bart van Leeuwen (Huub van Leeuwen) en Pim van der Knaap (KP Holland) zijn onze leden vandaag verblijd met een mooi cadeau.

Wij dagen nu alle andere #JongManagement kringen en haar leden uit om deze challenge ook op te pakken! Zo laat heel Nederland zien dat wij deze sector breed ondersteunen en maak jij als ondernemer direct veel mensen blij!

Voor informatie, wend je tot het bestuur van Kring Westland via Tim Batist of Jan Vromans

Bas Kampman (kring Noord-Holland Noord) biedt gratis online trainingen

Tijd over? Tijd die je goed kan gebruiken om je te ontwikkelen! Niet stilzitten, maar je skills te trainen. Via online inspiratie sessies zullen we jou kennis laten maken met verschillende thema’s. De sessies zijn met maximaal 8 personen en middels Zoom Video Conferencing.

Check de siteHoe ga jij ermee om? Deel je verhaal via info@jongmanagement.nl