Jong Management

Antivirus

De impact van het Coronavirus is enorm. Uiteraard staat de goede gezondheid voorop. Zakelijk gezien worden veel van onze leden op dit moment enorm hard geraakt, en voor veel anderen zijn er grote zorgen over continuïteit. Het dagelijkse leven van alle JM'ers is de afgelopen maanden compleet veranderd.

Via deze pagina willen we jullie wijzen op de informatie die continue wordt verstrekt via VNO-NCW en andere instanties die dat goed op orde hebben. Maar vooral willen we jullie inspireren met de JM-veerkracht, want er wordt ontzettend veel ondernomen. Heb je iets wat je met ons wilt delen? Laat het weten!

Contact via info@jongmanagement.nl

Antivirus

Hoe gaan JM'ers om met de huidige situatie? Welke initiatieven zijn er allemaal gestart en geven de positiviteit en veerkracht van de vereniging weer?

Inspiratie: de Terrastafette

Yes, we mogen weer het terras op, *proost*. Wat hebben we dat gemist!

De horeca mag weer langer open en JM Kring West-Brabant maakte daar direct goed gebruik van. Zij organiseerden de Terastafette, waarbij zij de gehele dag JM tafel gereserveerd bij de Fazant in Uldenhout. Zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds schoven er enthousiast JM’ers aan en hiermee staken ze de horeca direct een hart onder de riem. Mooi toch? Cheers!

STORM 2021

Ledenwervers opgelet! Op 20 april organiseren we STORM. Een brainstorm voor mensen met ideeën, voor bestuurders met doelstellingen, voor leden met dadendrang.

Ledenwerving is een enorm belangrijk onderdeel van JM. Altijd weer zijn we opzoek naar de nieuwe generatie ondernemers die zich bij ons netwerk willen voegen. Dat brengt uitdagingen met zich mee en vergt creativiteit en doorzettingsvermogen. Zeker in een jaar met COVID-19.

Daarom zal creativiteitsgoeroe Karl Raats ons in dit dynamische proces begeleiden. Maak kennis met nieuwe werkvormen, help met jouw creativiteit de vereniging verder en kom tot praktische ideeën die jij binnen de kring kan implementeren. Kortom, dit wil je niet missen!

Wanneer? dinsdag 20 april 2021
Hoe laat? 19.30 uur tot 21.15 uur
Waar? Online (en dus avondklok proof)

Tips voor ledenwerving

Last van uitstroom op leeftijd?
Sommige kringen hebben een ongeschreven regel dat een uitstromer, voordat hij of zij de kring verlaat altijd een nieuw lid aandraagt. Zo blijft het ledenniveau altijd op peil.

Bel eens wat JM leden
Heb jij door de lockdown bepaalde leden al even niet gezien of gesproken? Bel ze even, vraag hoe het met ze gaat, connect!

Werk aan je zichtbaarheid
Ondanks alle maatregelen wordt er iedere maand allerlei moois georganiseerd. Zorg dat je dit vastlegt en dat je hierover via social media communiceert. Zo bereik je op een simpele manier potentieel nieuwe leden.

Inspiratie voor een 'coronaproof activiteit'

De lockdown hakt er hard in. Fysiek bijeenkomen zit er op het moment helaas niet in. Maximaal met één persoon samenkomen en een avondklok. Toch zijn er door het land heen verschillende kringen die creatief omgaan met de huidige maatregelen en in de afgelopen maanden leuke activiteiten hebben neergezet. Laat je inspireren!

JM Quizrally | Kring West-Brabant
Afgelopen december organiseerde kring West-Brabant de coronaproof Quizrally. Want je wilt toch wat, als er bijna niks meer mag! Rijd in je eigen auto een prachtige route door de omgeving met tussendoor leuke opdrachten, puzzels en smakelijke tussenstops.

Teams van toen nog drie personen konden met elkaar de strijd aan gaan. Het werd een erg leuke dag waarbij ook introducés van harte welkom waren. Initiatiefnemer Tim zegt er het volgende over: ‘een dagje fun in deze moeilijke tijd. Dat is iets wat de leden nodig hadden.’

Past een rally niet bij je leden? Je kan ook in een kleiner gebied een quiz wandel- of fietstocht uitzetten.

Boekenclub | Kring Utrecht / Noord - Oost Brabant
De online boekenclub. Zowel kring Utrecht als Noord - Oost Brabant zijn aan het lezen geslagen. Alle leden kregen de keuze uit een vijftal (management-)boeken. Deze ontvingen ze thuis met de opdracht om in de betreffende maand het boek te lezen. Bij de eerstvolgende (online) bijeenkomst wordt de groep in kleine groepjes ingedeeld (groepsgrootte afhankelijk van de dan geldende maatregelen) en vindt er een heuse boekbespreking plaats, waarbij de leden samen de diepte in gaan.

Nieuwjaars Drive Thru | Kring Zwolle
Hoe maak je leden in coronatijd warm voor een bestuurswissel? Bij Kring Zwolle wisten ze het wel! Ze organiseerde een Drive Thru bij de Autowas van een van de leden in Zwolle. Hier stonden de nieuwe bestuursleden verkleed in pak op de leden te wachten. Wie zaten er toch in de pakken? Het speculeren was begonnen. Naast een schone auto kregen de leden ook een borrelpakket mee voor een dag later.


Wie zijn toch die bestuursleden?

‘Na de Drive-Thru barstte de whatsapp los. Iedereen had zo zijn ideeën over de nieuwe bestuursleden die in de pakken zaten. Ze konden niet wachten op de onthulling.’ Aldus Emmely Levevre.

Deze onthulling vond een dag later plaats op de online nieuwjaarsborrel. Vrijwel iedereen van de kring was aanwezig. Hier werden de bestuursleden bekend gemaakt, konden de leden bijkletsen en sloot gastspreker Teun Toebes aan. Hij is het brein achter sTeun en gaat regelmatig met ouderen in zijn paus-mobiel ‘op stap’ om oude tijden te herleven. Het werd een giga-succes!

Sector in beeld | Kring West-Brabant
Maandelijks nodigt kring West-Brabant experts van verschillende sectoren uit om te discussiëren over de ontwikkelingen in hun vakgebied. In januari trapte zij af met de sector Horeca & Events. Hier gingen Jos Klerx (sectorspecialist Rabobank), Patrick van Asch (horecaondernemer) en Koen Colmbijn (Plugged productions) met elkaar in discussie. Kringleden konden de discussie via een Youtube livestream volgen en live vragen stellen.


De gecreëerde studio bij een van de JM leden

In februari wordt de sector Zorg uitgelicht met één of meerdere experts uit het werkveld en in maart wordt ingezoomd op de aanstaande verkiezingen met de sector Politiek in beeld. ‘We proberen het steeds actueel en relevant te houden. Daarom gingen we ook met de sector Horeca & Events in gesprek en volgen ook deze twee sectoren. Dit zijn sectoren waar op het moment veel speelt.’, aldus Tim.

De eerste Sector in beeld sessie was enkel beschikbaar voor kringleden, maar bij de volgende sessies kunnen ook andere JM leden instromen. Hou hiervoor de verschillende JM kanalen in de gaten.

Stay Home Friday | Kring Zwolle
Zelfs in coronatijd organiseerde kring Zwolle een geweldig event met een perfecte mix tussen interactie, reflectie, inspiratie en bezinning. Hoe? Dat vertelt Emmely je graag.

Vanuit een van de kringleden had de kring toegang tot een locatie die werd omgebouwd tot een echte Jong Management studio. Vanuit deze studio kon de organisatie livestreamen via Zoom.


Spreker René Breman ‘live’ in gesprek met Emmely

‘Dit evenement stond voor onze kring al langere tijd op de planning en moest door omstandigheden omtrent corona worden aangepast. Het was een middagvullend (online) programma. Toch zagen we door het afwisselende programma, met tussendoor rustmomenten, niemand afhaken. Het mooiste? Aan het eind van de dag had iedereen een persoonlijk manifest opgesteld.’

Om het evenement dichtbij huis te brengen ontvingen de deelnemers van tevoren een thuispakketje met opdrachten in enveloppen. Om 11.45 uur trapten we online trapten af. Na een (online) lunch met je lunchbuddy startten we om 12.30 uur met het plenaire programma. We hadden de spreker Jacob Koolstra van the School of Life. Hij behandelde het thema “Hoe kalm te blijven in tijden van crisis”. Daarna konden deelnemers in duo’s aan de slag met opdrachten. Om 15.00 uur volgde een tweede plenair moment met een interactief interview met René Breman. Uiteindelijk sloten we de dag af met break-outsessies waarbij vier deelnemers samen kwamen en ieder zijn manifest presenteerde.

Geloof jij dat alles bij het oude blijft? Wij ook niet! | Kring Zwolle
Het landelijke evenement van 24 maart (Geloof je dat alles bij het oude blijft? Wij ook niet!) is een prachtig voorbeeld van hoe we de krachten bundelen en hiermee meer bereiken. Niet alleen op financieel gebied, maar ook met een groter netwerk en meer organisatiekracht kun je elkaar enorm versterken. Heb jij een te gek idee, maar is het lastig om dit alleen te organiseren? Gooi het in de groep en probeer met meerdere kringen samen te werken.

Online coffee corner | Twente/Salland
Na een werkdag vanuit huis vol teamsessies en zoommeetings niet meer te prikkelen voor een twee uur durend online evenement van JM? Klinkt niet heel gek! Kring Twente/Salland liep ook tegen dit probleem aan. Zij besloten i.p.v. grootschalige online events twee keer per maand een coffee corner te organiseren van een half uurtje. Gewoon overdag. Tune in wanneer je zin & tijd hebt.

“De ene week haakt er een klein groepje leden aan dat met elkaar de diepte in duikt, een week later kan dit een grotere groep zijn. Het is vooral heel laagdrempelig en leuk om op deze manier elkaar toch even te spreken.”

Word (wijn-)bezorger | West - Brabant
Stimuleer je leden om eens bij elkaar langs te gaan. Bij kring West – Brabant gingen de leden aan het eind van 2020 bij elkaar langs de deur… Met een flesje champagne! Ieder lid kreeg hiervoor een fles toegestuurd om persoonlijk bij een ander lid te bezorgen.

“Juist omdat de contactmomenten in 2020 zo schaars waren leek het ons leuk om op deze manier het jaar te eindigen en konden de leden zij het één op één, toch nog even met elkaar proosten.”

Maak gebruik van deze handige (online) tools

Mural
Werken met post-its, maar dan online. Breng snel en makkelijk ideeën in, stem op het beste idee en zorg voor interactie. Mural is een handige online tool. Zo maakte kring Groningen er voor een brainstormsessie al gebruik van.

Wonder
Beweeg door ruimtes, praat één op één met elkaar of beland in een groepsdiscussie. Dit kan allemaal via Wonder.me. Een leuke en interactieve tool. Even online met elkaar borrelen krijgt zo een nieuwe twist.

Youtube (livestream)
Een livestream via Youtube is zo opgezet. Dat dacht ook Kring West-Brabant. Zij maken voor hun sector in beeld events slim gebruik van de livestream optie. Zelf hebben ze een studio van waaruit zij uitzenden. En deelnemers die kunnen online meekijken en vragen stellen.

Zoom
Wellicht een van de bekendste videobelprogramma’s die sinds corona is opgekomen. Kom samen in één ruimte. Maak break-out rooms aan en werk zo ook in kleinere groepjes. Via Zoom kan het.

Tips voor de organisatie van een (coronaproof) evenement

Betrek leden bij de organisatie
Kring Haarlem heeft 2021 al haar jaarplanning op papier staan. Erg gedurfd! Nog leuker is om te vermelden dat alle leden van de kring betrokken zijn bij de organisatie van één of meerdere evenementen. Wat is het idee hierachter?

‘Als je zelf een evenement organiseert stop je hier veel tijd in en wil je dat het een succes wordt. Je hoopt dus op een hoge opkomst. Vervolgens kan je jezelf ook makkelijker verplaatsen in de schoenen van de leden die de volgende activiteit organiseren. Je weet dat ook zij er veel tijd in stoppen. We zien hierdoor dat de leden minder snel afzeggen. Ze weten immers hoeveel tijd er in de organisatie kruipt.’

Hou rekening met veranderende maatregelen
In deze tijd is een evenement vooruit plannen het moeilijkste wat er is. Richt jouw evenement zo in dat je makkelijk kan aanpassen waar nodig. Denk altijd in drie scenario’s: fysiek, hybride of online. Zorg dat je hier tussen kan schakelen en jouw event kan up- of downscalen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Lage online opkomst? Kijk naar de invulling van je programma
Voor enkel een borrelmomentje haken de leden online wellicht wat eerder af. Denk dus altijd goed na over de invulling van de bijeenkomst. Laat één of meerdere relevante topics centraal staan, werk met een spreker of faciliteer juist op een originele manier een groepsdiscussie. Kortom, stop effort en energie in het event en dan krijg je deze energie ook zeker terug van de leden.

Belangrijke informatie: Mag JM wel of geen (kring-)bijeenkomsten organiseren?

Is het mogelijk om JM kringbijeenkomsten te houden? Wat is het maximum aantal personen van een bijeenkomst? En zijn er verschillen tussen de regio’s? Vanuit onze kringen krijgen we de vraag óf, waar en wanneer het weer mogelijk is om bijeenkomsten te organiseren.

Noodverordeningen Veiligheidsregio’s
Uiteraard willen we ons als JM houden aan de overheidsmaatregelen die zijn afgekondigd over hygiëne, social distancing en de noodverordeningen die Veiligheidsregio’s vaststellen. Om de verspreiding van het coronavirus (officieel COVID-19) tegen te gaan hebben de Veiligheidsregio’s in Nederland noodverordeningen vastgesteld. Deze noodverordeningen maken het mogelijk om de maatregelen die daarvoor nodig zijn ook te handhaven.

Georganiseerde samenkomsten tot 1 september verboden
In de regio-noodverordeningen (art 2.1.b) staat vermeld dat georganiseerde samenkomsten verboden zijn tot in elk geval 1 september 2020. Er zijn een aantal uitzonderingen o.a. indien het een bijeenkomst betreft die noodzakelijk is voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (of indien het bijvoorbeeld uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen betreft, tot maximaal 30 personen). Het verbod geldt voor alle regio’s.

We houden jullie op de hoogte
Mogelijk worden er snel weer versoepelingen aangekondigd via een persconferentie. We houden jullie hiervan op de hoogte.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over samenkomsten en evenementen op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk op de website van de Rijksoverheid wat de stappen van versoepeling inhouden die gelden vanaf 11 mei 2020.

De verschillende maatregelen worden met regionale of gemeentelijke noodverordeningen opgelegd en gehandhaafd. Raadpleeg deze voor jouw regio of gemeente.

Hoe staat het met de mentale gezondheid van jouw medewerkers? Mentale maatjes van Upane staan voor je klaar!

Mentale gezondheid van jezelf, en je medewerkers, is altijd belangrijk, maar zeker nu. In deze tijd van thuiswerken, social distancing, zorgtaken en onrust over de toekomst komt de mentale gezondheid al snel onder druk te staan. Je komt niet tot rust, hebt spanningen en het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. De menselijke maat in deze virtuele tijd is soms ook lastig te voelen.

Upane helpt medewerkers en organisaties door het brengen van de menselijke maat (humanizing strategy) omdat we geloven dat mensen het verschil maken. We begeleiden organisaties en individuen bij het realiseren van hun (persoonlijke) bestemming; hoe verhoudt je je tot deze tijd? Juist nu willen wij blijven helpen met het brengen van deze menselijke maat en geloven we dat mentale gezondheid op de eerste plek moet staan. Eigenlijk niets nieuws, want persoonlijke & organisatieontwikkeling is wat we altijd doen. Alleen de vorm is net wat anders. Virtueel, maar nog steeds dichtbij.

Je kunt vandaag al ervaren hoe je je veerkracht kan vergroten. Door te delen, je werk in kaart te brengen of gelijk aan de slag te gaan met een van onze professionele coaches. Klik hier om naar ons Mentale Maatjes programma te gaan. Wil je een voorstel op maat voor jouw organisatie? Ook dat kan, neem dan hier contact met ons op of via Maike Veldhoen op telefoonnummer +31 (0)6 - 40 53 05 40.

Werkgeversorganisaties lanceren website rond gezond thuiswerken

Nu Nederlanders massaal thuiswerken - en dat naar verwachting na de coronacrisis veel blijven doen - presenteren VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk het platform Thuiswerken is topsport. Op deze site vind je allerlei nuttige tips over thuiswerken. Van praktische handreikingen hoe om te kunnen gaan met stress, tot adviezen voor voldoende beweging en gezonde voeding.

Recepten en sportclinics
Op de site zijn ontspanningsoefeningen te vinden, maar ook recepten en handreikingen voor een goede werk-privébalans. Daarnaast zijn er regelmatig online activiteiten, zoals work-outs van Olympisch schaatser Jochem Uytdehaage, yoga-videosessies en mini-rolstoelclinics door paralympiër Paul Toes. Daarnaast vertellen ondernemers en experts hoe zij met thuiswerken omgaan. Zo willen werkgeversorganisaties zoveel mogelijk thuiswerkers helpen om vitaal te blijven.

JM’ers Femke en Anne Kleijweg geven digitale horecalessen aan de deelnemers van hun sociale cateringbedrijf

Al 10 jaar staan de zussen Femke en Anne Kleijweg aan het roer van het sociale cateringbedrijf Firma van Buiten in Delft. “We willen met een waardevol leer-werktraject onze deelnemers verbinden en ervaring op laten doen in de horeca. En tegelijkertijd een bedrijf zijn dat staat voor kwaliteit én een lokale instelling.” Op dit moment staan alle activiteiten helaas on hold. “Onze deelnemers zijn een kwetsbare doelgroep. Om ze zo goed mogelijk te beschermen, blijven ze nu thuis. En zonder hen voelt cateren voor ons zinloos.”

Daarom richt Firma van Buiten zich nu volledig op het contact houden, helpen en blijven inspireren van de deelnemers. “We videobellen, sturen kookinstructievideo’s vanuit onze eigen keuken, geven digitale horecalessen en versturen kruidenpakketten en kaartjes. Het is supergaaf om te zien dat onze deelnemers ook thuis doorgaan met het ontwikkelen van hun keukenvaardigheden.”

De zussen hopen nu al met bedrijven afspraken te maken voor toffe catering later dit jaar. “Het geeft perspectief als je weet dat als we weer aan de slag mogen, iets in de agenda staat. Laten we elkaar helpen in deze situatie en de handen in één slaan.” Wil jij helpen? Boek dan een cateringopdracht voor in de toekomst via deze link!

(tekst: Exact)

Bijzondere sprekers tijdens online kring events

JM’ers kunnen niet stilzitten! Diverse kringen zijn al enthousiast aan de slag gegaan met online events. We horen uit alle hoeken van het land over succesvolle events, popquizes en virtuele borrels. De ene keer om ondernemersverhalen en ervaringen uit te wisselen, een andere keer om lekker informeel bij te kletsen. Soms worden er ook externe sprekers uitgenodigd. Zo heeft Kring Zwolle heeft Jan Rotmans, hoogleraar in transities & duurzaamheid, gevraagd te spreken tijdens een digitale sessie. Kring Amsterdam heeft Stan Kaatee, de directeur Economische Zaken van de gemeente Amsterdam uitgenodigd. Ook hebben ze een arts die op de IC werkt uitgenodigd om zijn ervaringen te delen en aan te geven wat wij als ondernemers voor hen kunnen betekenen. Dat was erg waardevol!

Heb je ook een bijzonder initiatief dat je wilt delen? Laat het ons weten! Mail ons via: info@jongmanagement.nl



Hoe ga jij om met het coronavirus? Deel je verhaal via info@jongmanagement.nl en wie weet nemen we jouw initiatief mee op deze pagina.