Jong Management

Antivirus

De impact van het Coronavirus is enorm. Uiteraard staat de goede gezondheid voorop. Zakelijk gezien worden veel van onze leden op dit moment enorm hard geraakt, en voor veel anderen zijn er grote zorgen over continuïteit. Het dagelijkse leven van alle JM'ers is de afgelopen maanden compleet veranderd.

Via deze pagina willen we jullie wijzen op de informatie die continue wordt verstrekt via VNO-NCW en andere instanties die dat goed op orde hebben. Maar vooral willen we jullie inspireren met de JM-veerkracht, want er wordt ontzettend veel ondernomen. Heb je iets wat je met ons wilt delen? Laat het weten!

Contact via info@jongmanagement.nl

Antivirus

Hoe gaan JM'ers om met de huidige situatie? Welke initiatieven zijn er allemaal gestart en geven de positiviteit en veerkracht van de vereniging weer?

De huidige coronamaatregelen (18 december)

Op zaterdag 18 december zijn de bestaande maatregelen verlengd en zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen zullen in ieder geval gelden tot en met 14 januari 2022. Hieronder volgt een overzicht van de maatregelen.

Er geldt een lockdown voor vrijwel alle sectoren. Deze gelden o.a. voor niet-essentiële winkels, niet-essentiële dienstverlening, horeca, amateursport en de kunst- en cultuur sector.

Een paar locaties zijn wel open:

  • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05:00 uur tot 20:00 uur.
  • Uitgezonderde dienstverlening, zoals een advocaat of notaris, hanteert de reguliere openingstijden.

Voor alle evenementen, zowel binnen als buiten geldt een evenementenverbod. Het organiseren van evenementen is niet mogelijk.


Kinderopvang en BSO's


Thuis en werk

Coronatoegangsbewijs

We moeten er alles aan doen om nieuwe maatregelen te voorkomen!

Hierom vraagt Jong Management om je te laten testen voor toegang bij evenementen, zolang dit advies vanuit de Rijksoverheid staat. We kunnen immers niet altijd de 1,5 meter maatregel waarborgen en willen toch met elkaar op een veilige manier genieten van mooie evenementen. Ga je naar een Jong Management evenement? Dan vragen we om het coronatoegangsbewijs.

Inspiratie voor een 'fysieke' activiteit

Kwartetten: Dé tip voor 2022: Start als kring met kwartetten. Deel de kring op in groepjes van vier welke maandelijks (separaat van de kring) één keer samenkomen. Zeker in coronatijd is dit een laagdrempelige manier om leden toch ‘fysiek’ samen te laten komen.

De (groene kerst) rally: creëer een auto-, wandel- of fietsroute door jouw regio. Leden reizen in groepjes van max. 5 personen langs bijzondere lokale ondernemingen, zorg voor stops met een hapje & drankje en verwerk leuke, kleine opdrachten in de route.

Boekenclub: Biedt leden de keuze uit een aantal (management-)boeken. Deze ontvangen ze thuis met de opdracht om in de betreffende maand het boek te lezen. Tijdens de eerstvolgende (online) bijeenkomst wordt de groep in kleine groepjes ingedeeld (max. 5 personen) en vindt er een heuse boekbespreking plaats, waarbij de leden samen de diepte in gaan.

Christmas drive-in: Heb je een lid met een grote parkeerplaats? Organiseer dan een drive-in. Leden kunnen in groepjes van max. 5 personen langs het bestuur rijden waarbij ze worden verwend met luxe hapjes en lekkere drankjes. Dit alles in kerstsferen en met swingende muziek.

Het 'alternatieve' kerstdiner: (Thuis)eten in groepjes van max. 5 leden kan nog altijd. Deel de kring op in groepjes en regel een aantal (thuis)locaties. Zorg dat iedere locatie een setje met verse ingrediënten en recepten ontvangt en kook en diner gezamenlijk bij leden thuis.


Inspiratie voor een ‘online’ activiteit

Een online bingoshow: Zend online een bingoshow uit. Zorg voor leuke aankleding, vraag deelnemers een foute kersttrui aan te doen en verstuur op tijd de bingokaarten naar de leden. Zorg voor leuke prijsjes en je hebt samen een topavond.

Inhoudelijke sessie: Inhoudelijk een online sessie organiseren is steeds beter mogelijk. Ook met interactie. Het landelijke evenement van 24 maart 2021 (Geloof je dat alles bij het oude blijft? Wij ook niet!) is hier een prachtig voorbeeld van. Daarnaast een voorbeeld van hoe een samenwerking tussen kringen een bijeenkomt sterker kan maken. Niet alleen op financieel gebied, maar ook met een groter netwerk en meer organisatiekracht. Heb jij een te gek idee, maar is het lastig om dit alleen te organiseren? Gooi het in de groep en probeer met meerdere kringen samen te werken.

De Online Coffee Corner: Na een werkdag vanuit huis vol teamsessies en zoommeetings niet meer te prikkelen voor een twee uur durend online evenement van JM? Klinkt niet heel gek! Kring Twente/Salland liep ook tegen dit probleem aan. Zij besloten i.p.v. grootschalige online events twee keer per maand een coffee corner te organiseren van een half uurtje. Gewoon overdag. Tune in wanneer je tijd & zin hebt.

“De ene week haakt er een klein groepje leden aan dat met elkaar de diepte in duikt, een week later kan dit een grotere groep zijn. Het is vooral heel laagdrempelig en leuk om op deze manier elkaar toch even te zien en te spreken.”

Tips voor ledenwerving

Last van uitstroom op leeftijd?
Sommige kringen hebben een ongeschreven regel dat een uitstromer, voordat hij of zij de kring verlaat altijd een nieuw lid aandraagt. Zo blijft het ledenniveau altijd op peil.

Bel eens wat JM leden
Heb jij door de lockdown bepaalde leden al even niet gezien of gesproken? Bel ze even, vraag hoe het met ze gaat, connect!

Werk aan je zichtbaarheid
Ondanks alle maatregelen wordt er iedere maand allerlei moois georganiseerd. Zorg dat je dit vastlegt en dat je hierover via social media communiceert. Zo bereik je op een simpele manier potentieel nieuwe leden. Handvaten nodig om als kring te starten met social media? Neem contact op met Luc Treebusch.

Maak gebruik van deze handige (online) tools

Mural
Werken met post-its, maar dan online. Breng snel en makkelijk ideeën in, stem op het beste idee en zorg voor interactie. Mural is een handige online tool. Zo maakte kring Groningen er voor een brainstormsessie al gebruik van.

Wonder
Beweeg door ruimtes, praat één op één met elkaar of beland in een groepsdiscussie. Dit kan allemaal via Wonder.me. Een leuke en interactieve tool. Even online met elkaar borrelen krijgt zo een nieuwe twist.

Youtube (livestream)
Een livestream via Youtube is zo opgezet. Dat dacht ook Kring West-Brabant. Zij maken voor hun sector in beeld events slim gebruik van de livestream optie. Zelf hebben ze een studio van waaruit zij uitzenden. En deelnemers die kunnen online meekijken en vragen stellen.

Zoom
Wellicht een van de bekendste videobelprogramma’s die sinds corona is opgekomen. Kom samen in één ruimte. Maak break-out rooms aan en werk zo ook in kleinere groepjes. Via Zoom kan het.

Tips voor de organisatie van een (coronaproof) evenement

Betrek leden bij de organisatie
Kring Haarlem heeft 2021 al haar jaarplanning op papier staan. Erg gedurfd! Nog leuker is om te vermelden dat alle leden van de kring betrokken zijn bij de organisatie van één of meerdere evenementen. Wat is het idee hierachter?

‘Als je zelf een evenement organiseert stop je hier veel tijd in en wil je dat het een succes wordt. Je hoopt dus op een hoge opkomst. Vervolgens kan je jezelf ook makkelijker verplaatsen in de schoenen van de leden die de volgende activiteit organiseren. Je weet dat ook zij er veel tijd in stoppen. We zien hierdoor dat de leden minder snel afzeggen. Ze weten immers hoeveel tijd er in de organisatie kruipt.’

Hou rekening met veranderende maatregelen
In deze tijd is een evenement vooruit plannen het moeilijkste wat er is. Richt jouw evenement zo in dat je makkelijk kan aanpassen waar nodig. Denk altijd in drie scenario’s: fysiek, hybride of online. Zorg dat je hier tussen kan schakelen en jouw event kan up- of downscalen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Lage online opkomst? Kijk naar de invulling van je programma
Voor enkel een borrelmomentje haken de leden online wellicht wat eerder af. Denk dus altijd goed na over de invulling van de bijeenkomst. Laat één of meerdere relevante topics centraal staan, werk met een spreker of faciliteer juist op een originele manier een groepsdiscussie. Kortom, stop effort en energie in het event en dan krijg je deze energie ook zeker terug van de leden.

Hoe staat het met de mentale gezondheid van jouw medewerkers? Mentale maatjes van Upane staan voor je klaar!

Mentale gezondheid van jezelf, en je medewerkers, is altijd belangrijk, maar zeker nu. In deze tijd van thuiswerken, social distancing, zorgtaken en onrust over de toekomst komt de mentale gezondheid al snel onder druk te staan. Je komt niet tot rust, hebt spanningen en het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. De menselijke maat in deze virtuele tijd is soms ook lastig te voelen.

Upane helpt medewerkers en organisaties door het brengen van de menselijke maat (humanizing strategy) omdat we geloven dat mensen het verschil maken. We begeleiden organisaties en individuen bij het realiseren van hun (persoonlijke) bestemming; hoe verhoudt je je tot deze tijd? Juist nu willen wij blijven helpen met het brengen van deze menselijke maat en geloven we dat mentale gezondheid op de eerste plek moet staan. Eigenlijk niets nieuws, want persoonlijke & organisatieontwikkeling is wat we altijd doen. Alleen de vorm is net wat anders. Virtueel, maar nog steeds dichtbij.

Je kunt vandaag al ervaren hoe je je veerkracht kan vergroten. Door te delen, je werk in kaart te brengen of gelijk aan de slag te gaan met een van onze professionele coaches. Klik hier om naar ons Mentale Maatjes programma te gaan. Wil je een voorstel op maat voor jouw organisatie? Ook dat kan, neem dan hier contact met ons op of via Maike Veldhoen op telefoonnummer +31 (0)6 - 40 53 05 40.

Werkgeversorganisaties lanceren website rond gezond thuiswerken

Nu Nederlanders massaal thuiswerken - en dat naar verwachting na de coronacrisis veel blijven doen - presenteren VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk het platform Thuiswerken is topsport. Op deze site vind je allerlei nuttige tips over thuiswerken. Van praktische handreikingen hoe om te kunnen gaan met stress, tot adviezen voor voldoende beweging en gezonde voeding.

Recepten en sportclinics
Op de site zijn ontspanningsoefeningen te vinden, maar ook recepten en handreikingen voor een goede werk-privébalans. Daarnaast zijn er regelmatig online activiteiten, zoals work-outs van Olympisch schaatser Jochem Uytdehaage, yoga-videosessies en mini-rolstoelclinics door paralympiër Paul Toes. Daarnaast vertellen ondernemers en experts hoe zij met thuiswerken omgaan. Zo willen werkgeversorganisaties zoveel mogelijk thuiswerkers helpen om vitaal te blijven.

JM’ers Femke en Anne Kleijweg geven digitale horecalessen aan de deelnemers van hun sociale cateringbedrijf

Al 10 jaar staan de zussen Femke en Anne Kleijweg aan het roer van het sociale cateringbedrijf Firma van Buiten in Delft. “We willen met een waardevol leer-werktraject onze deelnemers verbinden en ervaring op laten doen in de horeca. En tegelijkertijd een bedrijf zijn dat staat voor kwaliteit én een lokale instelling.” Op dit moment staan alle activiteiten helaas on hold. “Onze deelnemers zijn een kwetsbare doelgroep. Om ze zo goed mogelijk te beschermen, blijven ze nu thuis. En zonder hen voelt cateren voor ons zinloos.”

Daarom richt Firma van Buiten zich nu volledig op het contact houden, helpen en blijven inspireren van de deelnemers. “We videobellen, sturen kookinstructievideo’s vanuit onze eigen keuken, geven digitale horecalessen en versturen kruidenpakketten en kaartjes. Het is supergaaf om te zien dat onze deelnemers ook thuis doorgaan met het ontwikkelen van hun keukenvaardigheden.”

De zussen hopen nu al met bedrijven afspraken te maken voor toffe catering later dit jaar. “Het geeft perspectief als je weet dat als we weer aan de slag mogen, iets in de agenda staat. Laten we elkaar helpen in deze situatie en de handen in één slaan.” Wil jij helpen? Boek dan een cateringopdracht voor in de toekomst via deze link!

(tekst: Exact)

Bijzondere sprekers tijdens online kring events

JM’ers kunnen niet stilzitten! Diverse kringen zijn al enthousiast aan de slag gegaan met online events. We horen uit alle hoeken van het land over succesvolle events, popquizes en virtuele borrels. De ene keer om ondernemersverhalen en ervaringen uit te wisselen, een andere keer om lekker informeel bij te kletsen. Soms worden er ook externe sprekers uitgenodigd. Zo heeft Kring Zwolle heeft Jan Rotmans, hoogleraar in transities & duurzaamheid, gevraagd te spreken tijdens een digitale sessie. Kring Amsterdam heeft Stan Kaatee, de directeur Economische Zaken van de gemeente Amsterdam uitgenodigd. Ook hebben ze een arts die op de IC werkt uitgenodigd om zijn ervaringen te delen en aan te geven wat wij als ondernemers voor hen kunnen betekenen. Dat was erg waardevol!

Heb je ook een bijzonder initiatief dat je wilt delen? Laat het ons weten! Mail ons via: info@jongmanagement.nlHoe ga jij om met het coronavirus? Deel je verhaal via info@jongmanagement.nl en wie weet nemen we jouw initiatief mee op deze pagina.