Jong Management

Het Delftse Drieluik van DSM

JM voor de introducé
Jong Management is dé vereniging voor ondernemers en directeuren onder de 40 jaar die op zoek zijn naar persoonlijke en zakelijke groei. Door middel van maandelijkse bedrijfsbezoeken aan leden, lokale bedrijven en corporates ondersteunen we elkaar in het ondernemen door gemeenschappelijke uitdagingen te bespreken en nieuwe uitdagingen te zoeken.

Save the date 
Op dinsdag 13 november openen we een DSM Drieluik: het maatschappelijke verleden van Jacques van Marken, oprichter van de Delftse Gistfabriek, de huidige plek van DSM in de maatschappij en de toekomst van DSM in Delft. Ook krijgen we een uniek kijkje achter de schermen op de Biotech Campus Delft.

Het verhaal
Vragen: ondernemerseigen en het begin van een antwoord. Vragen mogen stellen is dan ook een cadeautje en zeker als het gaat om DSM. In samenwerking met VNO-NCW nodigt JM Delft alle JM'ers dan ook uit om het Delftse Drieluik van DSM open te slaan.

1. Het verleden
Jan van der Mast, schrijver en biograaf, beschrijft Jacques van Marken als de grondlegger van het Nederlandse bedrijfsleven en werkgeverschap, een 'aartsvader' en een captain of industry, die in het rijtje thuishoort van Philips, Plesman, Fokker en Stork. Hij richtte in 1869 de N.V. Nederlandse Gist- & Spiritusfabriek op, het latere Gist-Brocades, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van DSM.

Als een van de eerste ondernemers in Nederland bekommerde hij zich om het sociale welzijn van zijn arbeiders. In Delft kwam dit tot uiting in een wijk voor zijn werknemers: het Agnetapark, vernoemd naar de vrouw van Van Marken. Als eerste werkgever in Nederland stelde hij bovendien een ondernemingsraad, pensioensverzekering en ongevallenverzekering in. Zijn personeel kon aan het einde van zijn carrière terugvallen op 107 sociale voorzieningen, waarvan velen 50 tot 70 jaar later zijn opgenomen in de wet.

Met zijn verlichtende en baanbrekende ideeën heeft Van Marken internationaal naam gemaakt en is hij van grote waarde geweest voor het denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de pers werd hij geroemd als modelondernemer en ontving van Frankrijk tot aan de Verenigde Staten onderscheidingen voor zijn sociale bedrijfspolitiek, waarin hij kapitaal en arbeid wilde verzoenen. Zo voerde hij winstdeling in en introduceerde hij 'loon naar werken'. Ook het begrip social engineering komt uit zijn brein en waaide over naar de VS. 

De Delftse Jan van der Mast schreef meermaals over Van Marken en zal tijdens deze avond dan ook het eerste deel van het Drieluik voor zijn rekening nemen. Hij zal ons allen meenemen naar de wereld van Van Marken als prototype van de maatschappelijk betrokken werkgever.

2. Het heden
Gist-Brocades werd in 1998 overgenomen door DSM, waar sociaal werkgeverschap ook al hoog in het vaandel stond. Maar hoe onderscheidt DSM zich heden ten dage als aantrekkelijke werkgever? De begrippen 'purpose led, performance driven' en 'creating brighter lives for all' beschrijven hoe DSM haar bijdrage aan de maatschappij en de wereld ziet en vorm geeft.

Fedde Sonnema, directeur van DSM Delft, zet deze visie uiteen en geeft antwoord op de vraag hoe DSM in Delft bijdraagt aan een betere wereld. Kennis en kunde in Industriële BioTechnologie spelen hierbij een sleutelrol. DSM bouwt voort op het erfgoed van 150 jaren toonaangevende BioTechnologie in Delft. Dat startte met de Nederlandse Gist- & Spiritusfabriek van ‘van Marken’ in 1869 en leidde via de grootschalige productie van penicilline (vanaf 1945) en het eerste genetisch gemodificeerde voedingsingrediënt (1986) tot recente innovaties, zoals het produceren van biobrandstof uit het afval van agrarische grondstoffen als mais (2degeneratie bio-ethanol).

3. De toekomst
In de toekomst kunnen we niet kijken, maar we kunnen wel luisteren en vragen naar de toekomstplannen van DSM. Ze bouwen aan een open innovatie campus voor Industriële BioTechnologie, de Biotech Campus Delft. Niet alleen, maar samen met de TU Delft, Gemeente Delft en andere partijen uit de markt. Zo verrees vorig jaar het Rosalind Franklin Biotechnology Center, de wereldwijde kennisbasis van DSM op dit vlak. Overdag werken wetenschappers hier aan nieuwe innovaties. In de namiddag en avond van 13 november zijn wij hier te gast en duiken we in het Delftse Drieluik van DSM. 

De avond
Optionele rondleiding
16:00-16:15 Melden bij ingang DSM voor rondleiding
16:45-18:00 Rondleiding door de laboratoria van de Biotech Campus Delft

Hoofdprogramma
17:45-18:15 Inloop met borrel (alcoholvrij)

18:15-19:30 Het Delftse Drieluik van DSM:
1. Het verleden: "Oprichter gistfabriek Van Marken als grondlegger van de maatschappelijk betrokken werkgever" - Jan van der Mast, schrijver biografie Van Marken
2. Het heden: "Hoe onderscheidt DSM zich heden ten dage: purpose led, performance driven" - Fedde Sonnema, directeur DSM Delft
3. De toekomst: "De toekomst van DSM in Delft" met Q&A

19:30-21:00 Diner
21:00-22:00 Borrel (alcoholvrij)

Er zijn enkele praktische voorwaarden om aan deze avond mee te kunnen doen:
- Let op: aanmelden kan tot 30 oktober 2018!
- Voor het diner en borrel vragen we een bijdrage per persoon van max. €40 incl. BTW. Dit wordt vastgesteld en gecommuniceerd op 30 oktober 2018.
- Er kunnen zich maximaal 100 personen aanmelden. Per JM en VNO-NCW Kring is bepaald hoeveel personen zij kunnen afvaardigen.
- Iedereen zal vooraf via de mail worden gevraagd om zich aan te melden en te legitimeren bij DSM. 
- Er mag op de DSM Biotech Campus geen alcohol worden geschonken.
- Het inchecken bij de receptie en de wandeling op de campus kost enige tijd, dus wees 30 minuten voor aanvang aanwezig.
- Na het aanmelden worden de eerste 15 inschrijvingen van Kring Delft een plekje gegund. Zij krijgen op 30 oktober een uitnodiging om verdere aanmeldstappen te doorlopen binnen de DSM-omgeving (o.a. ID, vervoersmiddel, indien van toepassing kenteken).
- Geef eventuele dieetwensen zelf van tevoren per mail door aan: delft@jongmanagement.nl.

De praktische zaken
Adres: DSM Delft, Alexander Fleminglaan 1, 2613 AX Delft.
Vervoer: parkeergelegenheid voor fiets en auto op het terrein na inchecken.

Het wederzien
dinsdag 13 november - Het Delftse Drieluik van DSM
maandag 10 december - Bijeenkomst JM Delft
dinsdag 8 januari - Winterbarbeque JM Delft met verhaal van Eric Graafland

Het WVTTK'tje
Nieuwe leden zijn zeer welkom, dus blijf om je heen kijken wie er uit jouw netwerk een goede toevoeging aan de kring zou zijn. Heb je iemand gevonden? Mail Anne met jouw suggesties (anne@firmavanbuiten.nl/delft@jongmanagement.nl). 

Groetjes,
Anne, Frans, Alwin en Marcel

Het Delftse Drieluik van DSM

DSM Delft
Alexander Fleminglaan 1
2613 AX Delft

Auto Lopen Tram Fiets